Majster rozprávania William Saroyan sa narodil pred 105 rokmi

31.08.2013 Celý región

Fresno/Bratislava 31. augusta (TASR) - V sobotu 31. augusta si pripomenieme 105. výročie narodenia amerického spisovateľa arménskeho pôvodu Williama Saroyana.

Je majstrom rozprávania a citlivým pozorovateľom ľudského života. Ťažisko jeho tvorby je v poviedkach a krátkych prózach, mnohokrát autobiografického charakteru, v esejach a v publicistike. Napísal okolo dve tisíc poviedok. Debutoval v roku 1934 zbierkou poviedok The Daring Young Man on the Flying Trapeze (Odvážny mladý muž na lietajúcej hrazde). Poviedky publikoval v arménskom magazíne Hairenik pod menom Sirak Goryan. Jeho najznámejší román The Human Comedy (Ľudská komédia), ktorý prvý raz vyšiel v roku 1942, odráža autorove vojnové skúsenosti. Z jeho divadelných hier vyniká The Time of Your Life (Čas tvojho žitia) z roku 1939. Počas pobytu vo francúzskom Paríži napísal v roku 1963 knihu memoárov Not Dying (Ja a umrieť!).

William Saroyan sa narodil 31. augusta 1908 v kalifornskom meste Fresno (USA). Jeho rodičia, chudobní Arméni prišli do Ameriky hľadať lepší život. Otec, vzdelaný evanjelický kňaz pracoval v USA ako farmár na malej vinici. V roku 1911 zomrel a matka bola nútená dať všetky svoje deti do sirotinca. V spomienkach si Saroyan zachoval sirotinec ako miesto, kde vládol prísny poriadok, ale on mal v ňom aspoň niekoľko blízkych - sestry a bratov. Návrat k matke, ku ktorému došlo o päť rokov, vnímal Saroyan ako obrovský kontrast spočívajúci v neobmedzenej slobode a voľnosti.

Saroyan sa potom ťažko pretĺkal životom. Bol poslíčkom telegramov, roznášal noviny a bojoval na fronte. Žil v San Francisku, Chicagu, New Yorku, na ulici a v nájomných bytoch po celej Amerike.

Svoje životné skúsenosti s chudobou v arménskej prisťahovaleckej komunite, s vojnou a s vlastnou chorobou, Saroyan plne využil pri písaní prózy. V roku 1940 odmietol Pullitzerovu cenu, najprestížnejšiu literárnu cenu v USA. Tvrdil, že takýmto poctám za umenie nedôveruje.

Zomrel 18. mája 1981 vo svojom rodnom meste Fresno (USA). Dožil sa 72 rokov.


 
 
 

Vyberte región